Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кой и как стопанисва язовирите в България?

Има 55 преливащи водоема в цялата страна, твърдят от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Кой и как стопанисва язовирите в България?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В страната има 6844 язовира, от тях 82% са собственост на общините, около 788 са държавна собственост и други, по-малък процент, са частни, на земеделски кооперации. От всички тях 386 са собственост на новосформираното държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите. Това обясни в ефира на БНТ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски.

Той добави, че към този момент са издадени над 1300 акта за административни нарушения, над 1200 наказателни постановления. Има общини с над 20 акта.

Припомняме, че заради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна от последната седмица, министърът на икономиката Лъчезар Борисов издаде разпореждане и към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор бе сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири. Този щаб работи в цялата страна с регионалните дирекции на агенцията и следи съвместно с другите служби състоянието на язовирите.

"Нашата главна дирекция в агенцията е създадена в края на 2015 г. и започва да функционира през 2016 година, ние имаме вече една 4-годишна история като надзорници на язовирите, която история е вече с много сериозни постижения. За тези 4 години ние сме създали у собствениците отговорност, че те са тези, които трябва да полагат грижи за язовирните съоръжения, каза още Горновски. 

Още по темата

От тази сутрин има информация за два преливащи язовира в община Созопол. До вчера вечерта се знаеше за 55 преливащи язовира в цялата страна и контролирано изпускане на много язовири. Горновски обаче не можа да коментира дали е закъсняло изпускането на язовирите. Според него това е работа на МОСВ.

"В Ахтопол валежите бяха 175 литра на кв. метър, в Бургас – 145 литра, в Райково - 121 литра, в Кърджали – 110 литра. Това е само за пет дни, в които имаше сериозна валежна обстановка. За този кратък период ние надхвърлихме две двумесечни, дори тримесечни норми на валежи в цялата страна", обясни Горновски. 

Той подчерта, че цялата страна е много сериозно наводнена. „В този смисъл съоръженията поемат и там, където трябва, има контролирано изпускане. Контролирано изпускане има в Цанков камък, Дяково, община Дупница, в голямата каскада Арда, в язовир Кърджали, в Ивайловград, язовир Студен кладенец. Там, където обемите са големи, естествено е да се изпускат количества, които да не дадат възможност реките да получат една приливна вълна", обясни председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор.

БНТ съобщава още, чe все още има над 10 общини без електричество след поройните валежи от последните дни. Въпреки че времето се успокоява, по данни на МОСВ и днес се очаква значително повишение на речните нива в Югоизточна България. Нивата на реките Места и Струма също остават високи. Язовир Студена продължава да се изпуска.

Припомняме още, че пострадалите от наводненията ще могат да получат еднократна помощ от Агенцията за социално подпомагане. Става дума за еднократна помощ, която може да бъде отпусната по реда на правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане в размер на 375 лв.

Регистрираните земеделски производители, чиито площи са пострадали от проливните дъждове (включително от преливане на язовири, скъсани диги и други подобни), също могат да подадат заявление за обследване при настъпили неблагоприятни събития. На база на издадения протокол от обследването производителите могат да получат обезщетение за нанесените щети.

При настъпило неблагоприятно климатично събитие, в срок до 10 работни дни от възникването му, всеки земеделски стопанин може да подаде писмено заявление за извършване на наблюдение на площите, засети със земеделски култури. Заявленията се подават в Общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Пропадна и третият търг за 52 електробуса в столицата